Artistiek pedagogisch project

Academie Nijlen

LEERLING 

Als leerling ontwikkel je bij ons je artistieke vaardigheden. Je leert jezelf te ontplooien. Je wordt geïnspireerd.  

Je verkent je persoonlijke creatieve proces. Je gaat in dialoog met anderen. Je verlegt je persoonlijke grenzen. Je leert experimenteren met diverse materialen, dragers en technieken. Je leert genieten van kunst. 

LEERKRACHT/KUNSTENAAR 

De leerkracht-kunstenaar deelt zijn/haar technische, artistieke expertise. De leerkracht/kunstenaar deelt zijn/haar professionele ervaring. We stimuleren verwondering en verbeeldingskracht. Respecteren je eigen waarde en bouwen verder op jouw persoonlijke ervaringen en inzichten. We begeleiden je in jouw onderzoek, interesses en artistieke ontwikkeling. We scherpen jouw kritische geest aan. We ontkrachten vooroordelen over kunst en culturen. We scherpen jouw waarnemingsvermogen aan. We laten je proeven van diversiteit in kunstdisciplines en spelen in op de actualiteit. 

SAMEN  

De academie wil graag een schakel zijn in een groter geheel. We reiken de hand naar partnerscholen, andere academies en culturele initiatieven. We werken op regelmatige basis samen met De Podiumacademie van Lier (Kinderkunstendag), basisscholen en secundaire scholen in Nijlen. Op jaarbasis is er ook wederkerige samenwerking met de bibliotheek rond de jeugdboekenmaand. Expertise door uitwisseling in workshops en via het gelopen kunstkuurtraject. We trachten buitenstaanders te betrekken d.m.v. grootouderdag, open atelier dag en gelijkaardige initiatieven. We treden naar buiten door interventies/ acties in het straatbeeld, de organisatie van projecten, tentoonstellingen, lezingen en performances. We maken jaarlijks minstens één schooluitstap, verschillende vak/klas-uitstappen en brengen bezoek aan ateliers van kunstenaars.  

DUURZAAM  

De academie verbindt zich ertoe om circulair te werken. We trachten onze eigen afvalstroom te beperken. Hergebruik van papierresten, recyclage van papier, verzamelen van knutselmateriaal. De leerkrachten kunnen gebruik maken van een elektrische bakfiets om zich te verplaatsen tussen de vestigingen. Bij evenementen wordt er de voorkeur gegeven aan lokale producten en korte keten.  

OMGEVING 

De natuur is onze muze. Al onze vestigingen hebben natuur op wandelafstand. We tekenen op locatie, land art, kunst in het park. De omgeving is de groene draad van onze academie. De hoofdvestiging is gelegen in het mooie, rustige Tibourpark. Verder heb je bij onze vestigingen: de natuurspeeltuin in Kessel, het park in Bevel, tekenen op de Kesselse heide, het fort van Kessel of ravotten in de bossen van Kruiskensberg. Lessen gaan vaak door in open lucht. We gebruiken het park als decor voor kunstinstallaties en sculpturen. Noem ons gerust een openluchtacademie.