Cross-over (4e graad)

8 lesuren per week – 5 studiejaren

Cross-over-project visie

Vanaf volgend academiejaar wordt de richting cross-over vernieuwdJe wordt naast de vakleraar begeleid door coördinator(en). De coördinator(en) staan je bij in de ontwikkeling van jouw cross-over project. Tweemaal per jaar wordt er een project-thema aangereikt. Vervolgens wordt er bekeken welke atelier(s) het meest geschikt zijn om je werk te realiseren. Je koppelt tweewekelijks terug met je coördinator(en).

Wat leer je in een cross-over richting?

In een Cross-over leer je dat een artistieke uitdrukking niet beperkt hoeft te zijn tot één kunstvorm. Je vertrekt vanuit een idee en bekijkt samen met de coördinator(en) welke materialen het meest geschikt zijn om dit vorm te geven. Hiernaast leer je dieper kijken naar het werk van kunstenaars die cross-over werken, je leert je werk presenteren en tentoonstellen, je leert een project in beeld te brengen en nog zoveel meer…

Is Cross-over interessant voor jou?

Het is een pluspunt om reeds ervaring te hebben in één of meerdere kunstdisciplines. Je hoeft echter niet noodzakelijk een opleiding hebben afgerond. Cross-over is een leerproces, er is ruimte om eerst ervaring op te bouwen in een atelier. Als je wil starten aan cross-over-project dan heb je vooral veel goesting nodig om jouw artistieke loopbaan uit te diepen.

Een voorbeeld:

Het project-thema is water. Voorbeeld 1: Je kiest ervoor om een combinatie te maken tussen keramische vormen en studies van wateroppervlakten – deze kan je realiseren in keramiek en schildersatelier. Voorbeeld 2: je kiest ervoor een installatie met stromend water en plexiplaten te maken – Hiervoor gebruik je geen tekeningen en geen keramiek – samen wordt er bekeken welke ateliers/vakleraren geschikt zijn voor de realisatie van je project.

Bij het aanreiken van een project-thema krijg je tal van voorbeelden ter inspiratie. Je coördinator(en) ondersteunen je in jouw zoektocht naar werkbaar idee. 

Wanneer kan ik cross-over volgen?

Cross-over is een optie met 5 leerjaren en de mogelijkheid tot 2 jaar specialisatie.

Cross-over bedraagt 8 lesuren per week en wordt ingevuld op de volgende manier: de ene week volg je 8 lesuren in één of meerdere keuze ateliers, technisch bijgestaan door de vakleraar, de tijdsverdeling tussen de atelier(s) kan ingericht worden naar gelang de noden van jouw project. De andere week volg je slechts 4 lesuren in het keuze atelier en word je op donderdagavond 4 lesuren begeleid door de coördinatoren. Het coördinatiemoment donderdagavond kan ook ingericht worden als een lezing of een workshop. 

  • Oneven week: 4u atelier naar keuze + *Coördinatie van 18u30-22u00 donderdagavond
  • Even week: 4u atelier naar keuze + 4u atelier naar keuze

*Op volgende momenten kom je samen met met coördinator(en) en andere studenten:

Planning voor schooljaar 2023-2024: 14/09, 28/09, 12/10, 26/10, 09/11, 23/11, 07/12, 21/12, 18/01, 01/02, 29/ 02, 14/03, 28/03, 21/04, 09/05, 23/05 en 06/06,

Samenkomst telkens in Tibourstraat 10, hoofdvestiging Academie Nijlen