In onze academie wordt er op 2 leslocaties schilderkunst gegeven.
Elke leslocatie heeft zijn eigen leerkracht.
Hieronder kan je de eigenheden van elk atelier lezen.

Visie en materialen schilderkunst in het atelier te Bevel

Iedereen kan leren schilderen. De grootste uitdaging : de stap zetten om ervoor te gaan. De beloning is enorm. Elk moment in het atelier neemt je mee naar een andere wereld, een wereld vol mogelijkheden en opportuniteiten.
In de eerste leerjaren trachten we een houvast te bieden gericht op waarneming, kleurenleer, compositie en nog meer technische aspecten. Een nieuwe wereld gaat open wanneer je leert waarnemen en ook leert weergeven wat je waarneemt. De oefeningen worden gradueel opgebouwd.
Waarnemingsopdrachten naar stilleven, model, portret, landschap wisselen af met meer thematische opdrachten. Deze thematische oefeningen houden in dat je bijvoorbeeld werkt rond een verhalende lijn of vertrekt vanuit een filosofische gedachte.
Je leert je ideeën vorm te geven en gebruikt daarvoor een schetsboek. Fotografisch bronnen, film, collagetechnieken.….behoren tot de vele mogelijkheden als vertrekpunt of kunnen dienen ter inspiratie. 
We bestuderen technieken van oude meesters en bekijken hoe hedendaagse kunstenaars hun werk opbouwen. Er is een uitgebreide kunstbibliotheek ter beschikking en in het kader van de lessen bezoeken we regelmatig tentoonstellingen. 
De opleiding geeft je de mogelijkheid te experimenteren en je eigen artistieke invulling te exploreren. Gaandeweg groeit zo het vertrouwen in het eigen kunnen. 
Het atelier ademt een vrije en artistieke sfeer die het individueel creatieve proces bevordert. Je volgt een individueel traject aangepast aan je voorkennis. Figuratief, abstract, gedetailleerd of eerder expressief behoren tot de mogelijkheden waarin je kan evolueren. Creëren wordt een manier van leven, een zoektocht die nooit stopt.

Materialen/verf

In het atelier schilderkunst heb je de keuze te schilderen met acrylverf of met olieverf.
Acrylverf is een water vermengbare verf met sneldrogende eigenschappen.
Olieverf, een verf met langere droogtijd verdunnen we met moderne green-line mediums. De groene-lijn mediums vervangen de vroegere toxische producten zoals terpentijn en terpentine. We zorgen voor een veilige omgeving vrij van schadelijke producten.
Verwant aan olieverf is een olie-emulsie-verf, een olieverf die door toevoegen van een emulgator met water mengbaar is.
Elke verf heeft zijn specifieke eigenschappen. De eerste lessen maak je kennis met deze verschillende materialen.
Tijdens de opleiding bespreken we ook andere schildertechnieken. Aan bod komen: Ei-tempera, gouache en aquarel. Je krijgt uitleg over de verschillende pigmenten en je leert zelf verf maken.

Visie en materialen schilderkunst in het atelier te Kessel

In het atelier schilderkunst wordt gestart met een degelijke basis.

Stapsgewijs leer je o.a.:

 • Kleuren mengen
 • Schaduwen waarnemen en in kleur weer geven
 • Perspectief
 • Vorm Inzicht
 • Algemeen waarnemen en als kunstenaar leren zien
 • Het gebruik van tinten en tonen
 • Schriftuur en Techniek

We werken met opdrachten die je persoonlijke groei en inspiratie genereren en ontdekken verschillende benaderingen o.a.:

 • Figuratief
 • Abstract
 • Abstraheren
 • Stilleren
 • Enz.

We oefenen ook methodes die je de kans geven een eigen visie en aanpak te ontwikkelen.

De kunstgeschiedenis met oude en hedendaagse meesters en hun werkwijze, visie, aanpak en materiaal gebruik worden besproken en als inspiratie gebruikt. We werken met een schetsboek om ideeën en bevindingen in te visualiseren.

Technieken/verf

In het atelier wordt met wateroplosbare olieverf (moderne variant van olieverf, die alle positieve eigenschappen bezit en toch geen verfverdunners nodig heeft enkel water). Alsook gemengde technieken en oude technieken in een nieuwe artistieke toepassing komen aan bod.

Deze zijn o.a. :

 • Caseïneverf
 • Kalkverf
 • Gouache
 • Aquarelle
 • Gekleurde Bister
 • Inkten
 • Enz.

Ik ben ervan overtuigd dat door het gebruik en kennis van verschillende schildersmaterialen je artistiek werk meer groeimogelijkheden heeft en je zo meer geïnspireerd blijft.

In het atelier ligt het accent op het zo veilig mogelijk gebruiken van de verschillende materialen, toxische oplosmiddelen uit het atelier te weren zodat ook de mensen met overgevoeligheid hier een veilig plekje vinden.

Er wordt gewerkt op allerlei ondergronden en formaten (ook een monumentaal formaat komt aan bod). Aangezien er oneindig veel benaderingen bestaan van klassiek tot experimenteel ,gaan we samen op zoek en ontdekken waar jouw persoonlijke interesse ligt .

Kunst geeft ons de kans om ons volkomen uit te drukken, zonder woorden te gebruiken, het diepste van onze ziel te onthullen. Kunst is de magische taal om ons volkomen uit te drukken, ons te openbaren en tot een unieke persoonlijke groei te komen. Een echte meerwaarde in een mensen leven.